Yeni keşif: Daha önce böylesi hiç görülmemişti
Tayland’da iki sürüngen avcısı, “bıçak benzeri” dişleri olan yeni bir yılan türü keşfetti. Bildirilene göre, bu hayvanın aynı zamanda karnının altında “dikey kaya yüzeylerine tırmanmasına” imkan tanıyan güçlü çıkıntılı pullar bulunuyor.
Keşiflerine Tayland’ın kireçtaşı karstik dağ mağaralarındaki acımasız yuvasından dolayı “Mağara Kukri Yılanı” veya Oligodon speleoserpens adını veren sürüngen avcılarından biri, “Bu zorlu çevredeki hayata özellikle uyum sağlamış” dedi.
Sürüngen avcılarına yeni yılanlarını sınıflandırmada yardımcı olan biyologlar, bu yılanın “bıçak şeklindeki genişlemiş iki üst dişinin” ve tırmanma çıkıntılarının yepyeni bir türe işaret eden “güçlü kanıtlar” sunduğunu söyledi.
Sürüngen avcıları yeni türün örneklerini alabilmek için beş kat yükseğe tırmanmak zorunda kaldılar. Tayland’ın Sakaerat Koruma ve Yılan Eğitim Ekibi’nde çalışan genç sürüngen uzmanı Harry Ward-Smith, yeni Mağara Kukri Yılanının bir örneğinin veya “paratipinin” yaklaşık 15 metrelik bir uçurum yüzüne tırmanırken yakalandığını bildirdi.
Ward-Smith 26 Nisan’da Facebook’ta yaptığı bir duyuruda “Bu inanılmaz derecede riskliydi ama ‘serbest solo’dan (ipsiz tırmanma konuşması) başka seçeneğim yoktu” dedi. Bangor Üniversitesi’nde eğitim almış herpetolog veya sürüngen zoologu, “Bu yılanın önemini biliyordum ve hiçbir koşulda elimizden kaçmasına izin vermeyecektim” dedi.
Genç sürüngen avcılarına yeni bulgularının yayınlanmasında yardımcı olan Lomonosov Moskova Eyaleti ve Michigan Üniversitesi’ndeki sürüngen araştırmacıları, dağların yer altı mağaralarının derinliklerinde daha fazla yılan örneğinin bulunabileceğini söyledi. Vertebrate Zoology dergisinde bu Nisan ayında yayınlanan makalelerinde bilim insanları, “Bu spekülasyonlar ancak gelecekte O. Speleoserpens’e ilişkin ek gözlemler yapılırsa doğrulanabilir” yazdı.
Mağarada yaşayan ve uçurumdan sarkan bu yılanın gövdesi açık-orta kahverengiyken, başına doğru daha açık bir gölgeye sahip ve bireysel pullarının etrafında siyah kenarlıklar var. Bu ilk çalışmada yalnızca üç adet yeni yılan örneği ele geçirilmiş olsa da, bu örnekler, kısmen “tırmanma desteği” alt kısmı sayesinde, O. Speleoserpens’in yeni bir tür olduğunu kesin olarak tanımlamak için yeterliydi.
Sürüngen avcısı ikili, aslında keşif gezilerine Trimeresurus ciliaris veya “kireçtaşı kirpik çukur engerek” adı verilen ve kısa bir süre önce keşfedilen tamamen farklı bir türün örneklerini aramak için başlamıştı.