Haber

Bakan açıkladı: Kaç Suriyeli vatandaşlık aldı?

AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 bütçesi görüşüldü. Bakan Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Bakan Yerlikaya, terörle mücadelede kimyasal silah kullanımına ilişkin, “Bu iftiraların kaynağı bölücü terör örgütü PKK’dır. Geçmişte bu iftiralara gerekli cevaplar verilmiştir. Kahraman Türk Ordusu, tarih boyunca karakterinin ne kadar yüksek olduğunu savaş dönemlerinde dostlarına ve düşmanlarına defalarca göstermiştir.”söz konusu.

Aysel Tuğluk’un sorusu üzerine konuşan Bakan Yerlikaya şunları söyledi: “Aysel Tuğluk, terör örgütü propagandası yapmak suçundan sorgulanmak üzere adresine davet edildi. Davet üzerine, rahatsızlığı nedeniyle mahkemede yakınları eşliğinde kelepçelenmeden ifade vermesine izin verildi ve serbest bırakıldı. İlgili mahkeme tarafından.”dedi.

Bakan Yerlikaya, kolluk kuvvetleri bünyesinde kabahatler nedeniyle işten çıkarılan işçi sayısını şöyle açıkladı; 2017-2023 yılları arasında polis, jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığından ihraç sayısının 6 bin 591, memuriyetten ihraç sayısının 2 bin 528, toplam ihraç sayısının ise 9 bin 119 olduğunu açıkladı.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA 1788 DAHA AFGAN VATANDAŞI GÖNDERİLECEK”

Sınır dışı edilen Afgan vatandaşlarına ilişkin sorulara da değinen Bakan Yerlikaya, şunları söyledi: “2023 yılının ilk 10 ayında 14 bin 386’sı özel uçakla, 14 bin 348’i ise tarifeli uçuşla olmak üzere toplam 28 bin 734 Afgan vatandaşının Afganistan’a dönmesine izin verildi. Önümüzdeki hafta 9’u ile 1788 Afgan vatandaşının daha Afganistan’a dönmesine izin verildi. uçuşlar.”dedi.

“SURİYELİLERİN KİMLİK BİLGİLERİ KAYIT EDİLİYOR”

Suriyelilere sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin soru ve eleştirileri yanıtlayan Bakan Yerlikaya, şunları söyledi: “Ülkemizdeki Suriyelilerin kimlik bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Türkiye’de hizmet alabilmeleri için geçici koruma kimlik belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bu kişiler dışındaki yabancılar, sağlık hizmetleri dahil hiçbir kamu hizmetinden yararlanamaz. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin çocukları Türkiye doğumlular süresiz olarak koruma altında tutuluyor.” Kesinlikle vatandaşlığa alınmıyor. Kasım 2023 itibarıyla Türk vatandaşlığını kazanan Suriyeli sayısı 237 bin 995, 18 yaşını dolduran Suriyeli sayısı ise 156 bin 987 oldu.”söz konusu.

Bakan Yerlikaya, ülke genelinde 2023 yılı itibarıyla 51 bin 914 ruhsatsız silahın ele geçirildiğini belirterek, “Bununla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yakın zamanda teklifimizle geleceğiz. En büyük arzumuz, sürecin bir an önce ilerlemesi.”dedi.

“EYLEMLER DEMOKRATİK VE ÖZGÜR BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞİR”

Eylem ve gösterilere ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yerlikaya, şunları söyledi: “Yılbaşından 30 Eylül’e kadar ülke genelinde 15 milyon 652 bin 961 kişinin katılımıyla düzenlenen 36 bin 670 eylem ve etkinliğin sadece yüzde 0,3’ü iptal edildi. Eylem ve etkinliklerin yüzde 99’undan fazlasının gerçekleştiğini görüyoruz. Demokratik ve özgür bir ortamda.”söz konusu.

“CUMARTESİ ANNELERİ KONUSUNDA NİYETİMİZ YETERLİ”

Cumartesi anneleri hakkında konuşan Bakan Yerlikaya, şöyle devam etti:

“Geçen hafta bir araya gelerek temsilcileriyle, Galatasaray’ın hemen önünde, İstiklal Caddesi’nin hemen girişinde Cumartesi annelerinin bulunduğu yer değil, tüm alternatif mekanlarımız hakkında sağlıklı istişarelerde bulundular. Bu konuda yine bir araya gelecekler. Hafta. Biliyorsunuz bu hafta rastgele bir gözaltı yok. Buluşuyoruz.” “Cumartesi anneleri konusunda iyi niyetliyiz. Onlar da aslında mağdur. Sayın Cumhurbaşkanımız da aynısını söyledi. Onun cümlesine ve sözlerine dayanarak bu sorunu en keyifli şekilde çözeceğimizi burada belirtmek isterim. o zaman.”

İÇ 2024 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ

Görüşmelerin ardından İçişleri Bakanlığı 2024 Mali Yılı Bütçesi kabul edildi.

İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçe görüşmelerinin ardından paylaşımını paylaşan Bakan Ali Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı;

Bakanlığımızın 2024 yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda kabul edildi. Değerli Komisyon Üyelerime ve değerli Milletvekillerime teşekkür ediyorum. 2024 Bütçemizin Ülkemize ve Milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. İçişleri Bakanlığı ailesi olarak Kara Vatan’da, Mavi Vatan’da, ülkemizin huzur ve güvenliği uğruna, büyük bir inanç, kararlılık ve öngörüyle, yılın 365 günü, gece gündüz, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Vatan ve Siber Vatan, 600 bin çalışanımızla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu